Historia

Historieskrivningen är uppdelad på årtionden. Klicka på länkarna nedan för aktuell period.

1950-talet
1960-talet
1970-talet
1980-talet
1990-talet
2000-talet
2010-talet


1950-talet

Under sent 1950-tal började rocken komma till Sverige och vi var många som fascinerat lyssnade på Radio Luxemburg och framförallt på deras söndagsprogram "Top Twenty", dvs veckans topplista. Där kunde man få höra artister som Elvis, Cliff Richard & The Shadows, John Leyton, m fl. Det var något helt annat än dåvarande Radiotjänst, som främst spelade schlagers som "Vildandens sång" med Thory Bernhards, "Vad tar ni för valpen där i fönstret", "Lantbrevbäraren" etc.


Många unga försökte lära sig att spela och snart började några band dyka upp i Sverige.  De tidiga artisterna blev mycket uppmärksammade. T ex Rock-Ragge, Rock-Olga, Burken, Rock-Boris etc. Det förekom ibland att dessa storheter gästade Roslagen och man använde då de lokaler som fanns, t ex Haggårds loge, Rösa loge. Självklart fanns då de unga, musikgalna rospiggarna på plats och blev gränslöst  inspirerade! Alltså uppstod diverse spontana konstellationer av likasinnade entusiaster. T ex spelade Ingemar "Lunkan" Lundqvist  trummor med sångaren Olle Törnqvist. Det bandet bestod också av Börje Claesson, gitarr och Stig Molitor, bas. 

Under pingsthelgen 1958 korades Roslagens rockkung i Moses Karlssons loge i Haggård utanför Norrtälje. 
Saxat ur Norrtelje Tidning 27 maj 1958:  

”PUBLIKREKORD PÅ MOSES LOGE

Åkersbergabo blev rockkung för Roslagen

Den ungdomliga musiken sätter igång. Det är en rocklåt. Publiken förhåller sig förvånansvärt reserverad. Ännu en låt, nu i mera eggande rytm och det tindrar till i ögonen på tonåringarna. Konferenciären intar podiet och nu är stunden inne som alla väntat på. Ett öronbedövande jubel hälsar rockkungen när han gossaktigt leende bugar sig framför det ungdomliga auditoriet. Så blir det alldeles tyst en sekund. Så började han. Man hör faktiskt texten. Man blir m a o besviken. Men så med ens lossnar det. Var det en klackspark eller var det en nigning? Nu finns det inga hämningar längre. Jublet vet inga gränser. Det är rock, rock, rock.
.............................
….hade lockat en absolut fullspikad loge på pingstdagen. På pingstaftonen var det drygt tusen personer och då bjöds man på korandet av Roslagens egen rockkung, vilket tillgick så att publiken fick rösta på sju utvalda kandidater.
Till detta kan fogas att 19-årige Sven Eklund, Åkersberga, född i Norrtälje, överlägset blev segrare i tävlingen och som pris fick penningsumma, pokal och dessutom blev uppriggad av en norrtäljefirma.”


 

Gunnars 1961-1.jpg (2140442 byte)Tommy Richardson hade, som 11-åring, redan i slöjden byggt en "mandola" (4-strängat, mandolin/balalajkaliknande instrument) och kämpade hårt för att ta ut några melodier. Efter att ha hört Bill Haley´s "Rock Around The Clock" på en skoldans i realskolan var han frälst! 
Så småningom kunde han skicka efter en halvaukustisk elgitarr på postorder hos Gunnars fabriker i Nässjö  och lyckan var stor när han kunde plugga in en banankontakt i grammofoningången på radion och pröva att spela de stora idolernas låtar, t ex Jörgen Ingmans "Pepe".
På Norrtäljes kaféer, t ex Bergshyddan, TP och DC3 (bilden) installerades jukeboxar och vi kunde gemensamt höra de åtrådda melodierna som Apache, Move It, Telstar etc.
Åter till toppen på sidan.

 


1960-talet

Så småningom hittade vi medmusikanter och kunde börja öva att spela i orkester. Då kunde det se ut så här när Gold Diggers repade i Brännässkolans slöjdsal . Tommy Richardson sologitarr; Bengt "Benga" Olsson kompgitarr, Nn bas, Nn trummor.
Tommys gitarr på den svartvita bilden inhandlades på postorder från Gunnars fabriker i Nässjö (se katalogsida med snarlik modell här invid) och lämnades omkring 1963 som dellikvid för Tommys första bil - en Opel Olympia av 1952 års modell! 
Gitarren med den vackra, turkosa glitterfärgen återfanns av en slump hos en norrtäljebo och återköptes 2009 av Tommy Richardson och ser nu ut så här. Stränghöjden medger inga ekvilibristiska utsvävningar men efter diverse justeringar kan man till nöds spela upp till 12-e bandet!
Gunnars 1961-2.jpg (2690495 byte)
The Limericks bildades under tidigt 1960-tal i Norrtälje av Ingemar "Lunkan" Lundqvist. 
Även
The Limericks repade i Brännässkolans slöjdsal och där sammanstrålade de med Gold Diggers. Båda banden spelade då endast instrumentala låtar.
Ingemar Lundqvist var utbildad TV-tekniker och kunde bygga egna förstärkare, vilket imponerade stort på oss andra. Självklart hade man också hembyggda högtalarlådor. Han hade också lyckats komma över ett av de första Ackuset-ekona och
The Limericks hade alltså ett gitarrljud, som var imponerande stort!

Eftersom "Lalle" Jonsson skulle bilda familj och var nödsakad att göra nya prioriteringar fick hans bror Olle spela sologitarr även om han helst ville spela trummor.  En kväll 1963 erbjöds Tommy att provspela med The Limericks och det funkade så bra att vi enades om att fortsätta. Tyvärr hade inte "Lunkan" informerat dåvarande trummisen om detta och åkte på en rejäl propp då det uppdagades att bandet skulle "omkonfigureras".
Därefter bestod alltså bandet av 

bulletIngemar "Lunkan" Lundqvist, bas
bulletKaj "Kajan" Jarbrant, kompgitarr
bulletTommy Richardson, sologitarr
bulletOlle Jonsson, trummor

 

The Limericks - Roslagens mest kända popband på 60-talet
Till en början fortsatte vi med att endast spela instrumentalt men efter en tid engagerade vi sångaren Clas "Classe" Sjöblom, som tillförde en vokal repertoar i den tidens anda, dvs Elvis, Cliff Richard etc.
Under tidigt 60-tal fanns det många scener att spela på i Roslagen och
The Limericks besökte många av dem under några år. Exempelvis Gimo Folkets hus, Hargshamns Folkets hus, Blå Vingen, Skebo Loge.
Under sommaren fanns många utedansbanor och även dessa gästade vi ofta. T ex spelade vi många gånger på Granliden, Ljusterö och Arholma dansbana, dit vi fraktades i passbåt av den legendariske Harry Lock. Harry gjorde nedanstående teckning vid ett av våra gästspel på Arholma.

 

1964 engagerade vi en ny sångare, Berth Rinaldo från Sollentuna, och hans starka röst gjorde att vi övergick mer och mer till vokala låtar. 
Toppsäsongen 1964-65 hade vi nog närmare 100 spelningar. Vi spelade oftast helkväll till dans och utökade repertoaren efterhand. 

.   

Här följer några typiska annonser, artiklar och dokument från 60-talet.

   

    

   

The Limericks ersatte The Beatles!!!!!!

Det bör nämnas att arrangörerna för Skebo Loge hade kontakt med The Beatles under deras gästspel i Sverige hösten 1963 och ville gärna att The Beatles skulle uppträda i Skebo Loge, som var ett populärt ställe vid den tiden. Dock tyckte arrangören att de var för dyra så The Limericks fick spelningen istället!

 

 

 

 

 

    

Inbjudan från Sveriges Radio till twistbandstävlingen 1964, undertecknad av producenten Rune Hallberg och den legendariske Carl Eiwar, mest känd från Nalen/Harlem. Det blev tidig uppstigning i Norrtälje den morgonen men vad gör man inte för konsten........

[photogallery/photo00005168/real.htm]

 

The Limericks roslagsmästare i pop!

     

1966 skulle även "Kajan" bli pappa och var nödgad att prioritera familjeförsörjningen framför konsten!
Under en tid medverkade då Nicolai "Nicko" Grut  i
The Limericks och alternerade mellan keyboard och gitarr.

 

Så gick det sedan
En kortare period bildade Ingemar "Lunkan" Lundqvist, Tommy Richardson, Nicolai "Nicko" Grut och Arne Myrin (tidigare trummis i Sleepstones) banden "Amen" och "Attractions". Spelade bl a på klubbar som Cobalibre och Bobadilla i Gamla stan i Stockholm.

 

Under 1967 började det bli jobbigt att hålla ihop bandet och det hela rann ut i sanden.

Tommy Richardson, som sedan några år flyttat till Stockholm, spelade under en tid bl a Buck Owens-inspirerad country med "Country Minstrels". Country Minstrels startades av steelguitar-fantomen Janne Lindgren och är Sveriges äldsta countryband. Nedanstående bilder från Kungsträdgårdens scen respektive Grand Ole Opry på Kingside 1968.

 
Åter till toppen på sidan.


1970-talet

Kaj "Kajan" Jarbrant spelade gitarr tillsammans med dragspelaren Bengt-Allan Johansson, "Kaj-Allans" i folkmun.

Därefter startade Kaj  Jarbrant dansbandet "Melodix" som bland annat spelade på Baldakinenrestaurangerna. I Melodix sjöng Kaj och trakterade dessutom gitarr och keyboard.

Ingemar "Lunkan" Lundqvist spelade i diverse konstellationer, bl a jazzmusik. 
Åter till toppen på sidan.1980-talet

Kaj "Kajan" Jarbrant hade dansbandet "Melodix" på 1970-80-talet och spelade bl a på Baldakinenrestaurangerna.

Olle Jonsson trummade på i Norrtäljebandet "Music Males" tillsammans med .................... 

Ingemar "Lunkan" Lundqvist fick kontakter med KTH och deras musikgäng SMUSK. Det utmynnade så småningom i Bräcke kardanorkester, som spelar swing och jazz. En delmängd av samma musiker bildade dessutom coverbandet "Olle cyklar omkull band".
Åter till toppen på sidan.


1990-talet

Tommy Richardson bildade diverse tillfälliga band, t ex "Bits & Bytes" ihop med arbetskolleger på Nordbanken Data och spelade på personalträffar etc. Samtidigt fanns hela tiden lusten att återknyta kontakten med det ursprungliga bandet. 

The Limericks lyckades genomföra några "reunions" och träffades för att riva av de gamla låtarna, vilket gick överraskande bra så länge som vi höll oss till de gamla arrangemangen!
Åter till toppen på sidan.


2000-talet

En musikant är alltid en musikant.....
Ingemar "Lunkan" Lundqvist ingår som basist (både elbas och kontrabas)  i Bräcke kardanorkester, som spelar bl a gladjazz/swing och även i coverbandet "Olle cyklar omkull band".

Olle Jonsson spelar bluesinspirerad musik i "Ridge".

Återförening av The Limericks
Sedan 2003 har vi, för vårt eget nöjes skull,  träffats någon gång i månaden för att lira de gamla härliga 60-talslåtarna. I januari 2004 spelade
The Limericks instrumentala Shadows-låtar i Skebopuben , vilket också uppmärksammades i Norrtelje Tidning . 

Olle glad vid rep sept 2006.

                   

Kajan lika glad och positiv!

Även Lunkan börjar tina upp (efter vitlökschocken vid middagen.....).

Åter till toppen på sidan.

 


2010-talet

När The Limericks ersatte The Beatles - Michael Blums minnesartikel i tidningen Roslagsliv # 1, jan 2013.
Åter till toppen på sidan.